ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έργου HEPA για τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στα σχολεία
Αρχική / Ενημέρωση / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έργου HEPA για τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στα σχολεία

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών


40 Χρόνια ΤΕΦΑΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έργου HEPA για τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στα σχολεία

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο έργο HEPA για τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στα σχολεία

Η φυσική δραστηριότητα ως παράγοντας για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου HEPA (Health Enhancing Physical Activity) το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Frederick και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Erasmus+ Sport Action.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, και συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Cardiff Metropolitan University (Ηνωμένο Βασίλειο), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η Europeactive (Βέλγιο), το πανεπιστήμιο Jyväskyla (Φινλανδία), η Κυπριακή Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Κύπρος) και το Libera Università di Bolzano (Ιταλία).

Ο στόχος του προγράμματος ΗΕΡΑ, είναι η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης με βάση το σχολείο για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Κύριο μέλημα του προγράμματος, είναι η κατάρτιση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων (π.χ. καθηγητές φυσικής αγωγής, διευθυντές, σχολικούς ψυχολόγους, σχολικούς κοινωνιολόγους), μέσω ενός εκπαιδευτικού υλικού βασισμένο στο παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη φυσική δραστηριότητα και μέσω πρακτικών παραδειγμάτων που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα. Το ερευνητικό πρόγραμμα HEPA προάγει αυτή την δημιουργία του εκπαιδευτικού οδηγού (μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες) που θα μπορεί χρησιμοποιηθεί από καθηγητές, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικές αρχές και θα έχει εφαρμογή σε όλα τα σχολικά μαθήματα. Απώτερος στόχος είναι η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, όχι μόνο από το μάθημα της γυμναστικής, αλλά και με άλλα μέσα και προσεγγίσεις μέσα στο σχολείο.

«Όταν το Ευρωβαρόμετρο του 2018 για τα σπορ και την άσκηση κατέδειξε τα υψηλά ποσοστά σωματικής ακινησίας ανάμεσα στον πληθυσμό της Ευρώπης, οι θεσμοί της ΕΕ αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία από την Ευρώπη στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας με σκοπό τη βελτίωση της υγείας (health-enhancing physical activity) αλλά δυστυχώς αναφορικά με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η προβλεπόμενη αύξηση στη φυσική δραστηριότητα με σκοπό τη βελτίωση της υγείας είναι πολύ πιο κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2035. Δυστυχώς, αυτές οι τάσεις δεν περιορίζονται μόνο στους ενήλικες αλλά και στην παιδική ηλικία. Μέρος της προσπάθειας για προώθηση της φυσικής δραστηριότητας με σκοπό τη βελτίωση της υγείας αποτελεί το έργο HEPA το οποίο συντονίζουμε», αναφέρει η Δρ Έλενα Παπακώστα, Λέκτορας Εργοφυσιολογίας στο Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick, ερευνήτρια και συντονίστρια του έργου. «Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό και μέρος της ολιστικής προσέγγισης του έργου είναι η εμπλοκή πολλών και ξεχωριστών ειδικοτήτων δασκάλων και καθηγητών/τριών στη διαδικασία, ανάμεσά τους προφανώς οι γυμναστές/τριες αλλά και από άλλες επιστήμες, καθώς και κοινωνιολόγοι, σχολικοί ψυχολόγοι και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό.» Το εκπαιδευτικό υλικό που θα προκύψει θα περιλαμβάνει πρακτικά παραδείγματα και εφαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον για να υιοθετηθούν στις δράσεις των παιδιών στα σχολεία.


-ΤΕΛΟΣ-


Για περισσότερες πληροφορίες:

Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών και Αναψυχής
T. +30 2310992162 | E. bark@phed.auth.gr

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1982 και από το 2013 ανήκει στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Α.Π.Θ.

Θέρμη, 57001, ΑΠΘ ΤΕΦΑΑ, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία