8ο Συνέδριο ΕΛΕΜΒΙΟ
Αρχική / Ενημέρωση / 8ο Συνέδριο ΕΛΕΜΒΙΟ

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών

8ο Συνέδριο ΕΛΕΜΒΙΟ

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Μετά την επιτυχή διοργάνωση του επετειακού 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εμβιομηχανικής για την συμπλήρωση 10 χρόνων συνεδριακής δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής (ΕΛΕΜΒΙΟ) το 2016 στην Αθήνα, έχουμε την τιμή να σας ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εμβιομηχανικής στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Συνεχίζοντας την συστηματική διεξαγωγή των Συνεδρίων Εμβιομηχανικής ανά διετία, το 8ο Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όπου θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διεξαγωγή του 5ου Συνεδρίου Εμβιομηχανικής το 2012 στον ίδιο χώρο, όπως επίσης και οι προγραμματισμένες προσκεκλημένες διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια, παρέχουν την πεποίθηση για την επίτευξη άρτιας διοργάνωσης και υψηλού επιπέδου ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων για τα τρέχοντα ζητήματα στο πεδίο της Εμβιομηχανικής.

Οι άξονες του Συνεδρίου αναφέρονται στις παρακάτω ευρείες θεματικές περιοχές:
•Εμβιομηχανική Ανάλυση της Ανθρώπινης Κίνησης με έμφαση στις Επιστήμες της Φυσικής Αγωγής, του Αθλητισμού, της Φυσικοθεραπείας και της Αποκατάστασης.
•Κλινική Εμβιομηχανική με έμφαση στις Ιατρικές Επιστήμες.
•Θεωρητική, Υπολογιστική και Πειραματική Εμβιομηχανική με έμφαση στις Φυσικές Επιστήμες και στις Επιστήμες Μηχανικού.
•Εμβιομηχανική των Κυττάρων, των Ιστών και των Βιοϋλικών με έμφαση στην Ιστοτεχνολογία.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής κ. At L. Hof Center του Πανεπιστημίου Groningen της Ολλανδίας με τίτλο "Balance during movement", με έμφαση στην επεξήγηση της συνδυαστικής επίδρασης της θέσης του κέντρου μάζας σώματος με την ταχύτητα κίνησής του στην ισορροπία του ανθρώπινου σώματος (extrapolated center of mass), μεενδεικτικά παραδείγματα στη διατάραξη της ισορροπίας κατά την βάδιση ή κατά την βάδιση με προσθετικό μέλος.

Προσκεκλημένοι επίσης ομιλητές είναι επίσης ο Καθηγητής κ. Αδαμάντιος Αραμπατζής από το Τμήμα Training and Movement Sciences του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Το θέμα της διάλεξης είναι "Perturbations in prevention and therapy of low back pain: A new approach", όπου θα πραγματοποιηθεί τεκμηριωμένη αναφορά σε καινοτόμες προσεγγίσεις και εμπεριστατομένη αξιολόγηση εξειδικευμένου προγραμμάτος αντιμετώπισης του πόνου στις κατώτερες μοίρες της σπονδυλικής στήλης. Προσκελημένη ομιλήτρια είναι και η κ. Έφη Μπάσδρα από την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το θέμα της διάλεξης είναι "Εμβιομηχανική των κυτταρικών συστημάτων: Η ζωή αναπτύσσεται γύρω από τις μηχανικές δυνάμεις". Θα πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη επιστημονική αναφορά στις νεότερες απόψεις γύρω από την επίδραση των μηχανικών δυνάμεων στην ομοιοστασία κυττάρων και ιστών και την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη συγκεκριμμένων παθοφυσιολογιών του οργανισμού, όπως η οστεοπώρωση, η αθηρωμάτωση, η ψωρίαση και τέλος ο καρκίνος.

Στις στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου θα αναφερθούν μεταξύ άλλων η συμβολή της εμβιομηχανικής της αποκατάστασης στον κλινικό συλλογισμό που είναι απαραίτητη μεθοδική εργασίας για φυσικοθεραπευτές, η συμβολή της Εμβιομηχανικής των Βιοϋλικών με καινοτόμες προσεγγίσεις και μεθόδους στις επιστήμες υγείας όπως νανοσύνθετα υλικά και rapid prototyping, καθώς και η χρήση της υπολογιστικής και πειραματικής εμβιομηχανικής με πεπερασμένα στοιχεία στον εξατομικευμένο σχεδιασμό υποδημάτων όπως και στην επιστήμη της οδοντιατρικής.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεων στους παραπάνω άξονες έπειτα από διαδικασία κρίσης. Ιδιαίτερες συνεδρίες έχουν αφιερωθεί, μεταξύ άλλων, στην Εμβιομηχανική της Άθλησης με παρουσιάσεις για εφαρμογές που στοχεύουν στη βελτίωση της αλτικότητας, στην Εμβιομηχανική των Βιοϋλικών, στην Υπολογιστική Εμβιομηχανική, σε Εμβιομηχανικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αμαξιδίου και λοιπές εφαρμογές και αναλύσεις σε ΠαραΟλυμπιακούς αθλητές, στην Εμβιομηχανική της Αποκατάστασης και του Νευρομυϊκού ελέγχου, στην ανάλυση βάδισης παιδιατρικών περιστατικών, κ.α.

Επίσης, θα διεξαχθεί και ο καθιερωμένος διαγωνισμός Νέων Ερευνητών, με την τελετή βράβευσης που ολοκληρώνει το εκάστοτε Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ. Η ΕΛΕΜΒΙΟ, πιστή στις αρχές της για την υποστήριξη και προαγωγή των νέων ερευνητών, προσκαλεί νέους ερευνητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές/τριες) να υποβάλλουν προς κρίση τις περιλήψεις προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων και να θέσουν υποψηφιότητα για τα βραβεία μετά χρηματικού επάθλου €100,00 που θα απονείμει η ΕΛΕΜΒΙΟ στις δύο (2) καλύτερες προφορικές παρουσιάσεις Νέων Ερευνητών (υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών), στην καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση και στην καλύτερη παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Το 20% των εργασιών που θα παρουσιαστούν αφορούν το
διαγωνισμό Νέου Ερευνητή!

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://2018.elembio.gr, όπως επίσης στις σελίδες της Εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (#ΕΛΕΜΒΙΟ #HSB #elembio8congress).

Σας αναμένουμε στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. Α.Π.Θ. το Σαββατοκύριακο 1-2 Σεπτεμβρίου 2018 προκειμένου να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας στις τρέχουσες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της Εμβιομηχανικής και να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της Εμβιομηχανικής στη χώρα μας.

Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής

Βασίλειος Πανουτσακόπουλος
Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΜΒΙΟ
https://2018.elembio.gr/

Ημερομηνία:
Σάβ, 09/01/2018 εώς Κυρ, 09/02/2018

Share: 

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1982 και από το 2013 ανήκει στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Α.Π.Θ.

Θέρμη, 57001, ΑΠΘ ΤΕΦΑΑ, Θεσσαλονίκη

2310 995271

ask@phed.auth.gr