Ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ για την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό
Αρχική / Ενημέρωση / Ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ για την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών


40 Χρόνια ΤΕΦΑΑ

Ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ για την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό

Ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ για την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό

Θεσσαλονίκη, 12/11/2018

Η αναφορά παρατυπιών αποτελεί μια νέα τάση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό. Ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι πάνω από το 80% όσων συμμετείχαν σε εργαστήρια συν-δημιουργίας και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες τόνισαν την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης σχετικά με θέματα αναφοράς παρατυπιών στον αθλητισμό. Επίσης επισήμαναν την ανάγκη θεσμοθέτησης ασφαλών δομών αναφοράς για την προστασία των μαρτύρων παρατυπιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομων ή ανήθικων συμπεριφορών.

Με στόχο την προώθηση και τη διευκόλυνση της αναφοράς παρατυπιών (whistleblowing) στον αθλητισμό, το Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Ερευνών και Αθλητικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «WHISTLE». Σκοπός του προγράμματος είναι α) ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού εργαλείου που απευθύνεται σε στελέχη, φορείς, προπονητές και αθλητές, και β) η εκπαίδευσή τους για την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και παρεμβάσεων κατά των επιβλαβών παρατυπιών στον αθλητισμό.

Η βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει τους φορείς και τα άτομα που εμπλέκονται στον αθλητισμό και να προωθήσει την αναφορά παρατυπιών. Αθλητές, οπαδοί, γονείς αθλητών, προπονητές, εκπαιδευτές, διαιτητές, αθλητικοί υπάλληλοι, αθλητικοί πράκτορες, στελέχη του αθλητισμού, αθλητικοί επιχειρηματικοί εταίροι ή αθλητικοί πελάτες μιας εταιρείας, ομοσπονδίες, αθλητικά σωματεία, μπορούν [καλόπιστα] να επισημάνουν κινδύνους, παράνομες πρακτικές ή ανήθικη συμπεριφορά, όπως:

παρενόχληση και ιδιαίτερα σεξουαλική παρενόχληση νεαρών αθλητών και γυναικών
ψυχολογική πίεση και κατάχρηση εξουσίας
δωροδοκία, κακή διακυβέρνηση, διαφθορά και απάτη
χειραγώγηση και χειρισμό αθλητικών γεγονότων
ντόπινγκ, παράνομη χρήση ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής
εκφοβισμός, βία και εκβιασμός
Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται πραγματοποίηση Διεθνούς Συνεδρίου για την Αναφορά Παρατυπιών στον Αθλητισμό. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 15.00 έως 21.00 μμ. Το συνέδριο περιλαμβάνει ενότητες για την παρουσίαση α) ερευνητικών δεδομένων από το πρόγραμμα, σχετικά με τα οφέλη της αναφοράς παρατυπιών στον αθλητισμό στην Ευρώπη, και β) του εκπαιδευτικού υλικού που σχεδιάστηκε για να προωθήσει και να διευκολύνει την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό. Επίσης, φορείς διαμόρφωσης πολιτικής θα συζητήσουν για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν σχετικά με την ενημέρωση φορέων και ατόμων που εμπλέκονται στον αθλητισμό για τους τρόπους αναφοράς και την πληρέστερη αντιμετώπιση των επιβλαβών παρατυπιών στον αθλητισμό.

Το πρόγραμμα «WHISTLE», χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες, πολιτικές και αθλητικές οργανώσεις από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες πληροφορίες: http://sportwhistle.eu/

Ημερομηνία:
Δευ, 11/19/2018

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1982 και από το 2013 ανήκει στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Α.Π.Θ.

Θέρμη, 57001, ΑΠΘ ΤΕΦΑΑ, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία